batátový-krém

Batátový krém

800g batátů, 2 větší mrkve, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 1 lžíce másla, 3 stroužky česneku, na plátky, špetka mletého zázvoru, 2 jablka, 1,2 litru zeleninového vývaru, 100ml smetany 12%

Troubu předehřejte na 200°C. Batáty oloupejte, mrkve očistěte a obojí nakrájejte na větší kusy. Rozložte na plech, osolte, pokapejte olejem, promíchejte a pečte 30–40 minut doměkka.

Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a na másle ji ve větším hrnci pomalu opečte dosklovita. Přidejte česnek, zázvor a ještě chvíli zvolna restujte.

Mezitím jablka oloupejte, nakrájejte na osminky, zbavte jádřinců a přidejte k cibuli. Promíchejte a zhruba 5–10 minut opékejte, aby jablka změkla. Přilijte část vývaru, přiveďte k varu a odstavte.

Upečenou zeleninu přesuňte z plechu do hrnce k cibuli a jablkům, zalijte zbylým vývarem a přiveďte k varu. Krátce povařte a vše rozmixujte na hladký krém. Přilijte smetanu, osolte a opepřete a ještě krátce povařte.

Přejít nahoru